Server lag with specific maps?

K0NFUSION
New to forums
New to forums
Posts: 7
Joined: Mon Sep 13, 2010 1:05 am

Server lag with specific maps?

Post by K0NFUSION » Mon Dec 02, 2013 3:03 pm

Curious if any other admins here have experienced server lag on certain maps? Seems to happen around levelution events. It isn't client side, since everyone experiences it. Dam was removed entirely since it was unbearable, but it still occurs on other maps to some degree.
Image

Image

Image

User avatar
plasma
This is my homepage
This is my homepage
Posts: 85
Joined: Wed Oct 09, 2013 4:12 pm
Location: Atlanta,GA
Contact:

Re: Server lag with specific maps?

Post by plasma » Mon Dec 02, 2013 3:29 pm

I have removed Dam, Resort and Railroad. Storm sometimes lags but everyone seems to like that map so I leave it in the rotation. Since R12 patch I have not tested if anything has changed

wihgaming
This is my homepage
This is my homepage
Posts: 174
Joined: Mon Oct 28, 2013 7:10 am

Re: Server lag with specific maps?

Post by wihgaming » Mon Dec 02, 2013 4:55 pm

plasma wrote:I have removed Dam, Resort and Railroad. Storm sometimes lags but everyone seems to like that map so I leave it in the rotation. Since R12 patch I have not tested if anything has changed
+1 here too. Storm lags but peeps like it. The sad thing is most players don't know that the lag is from the map. They blame the server. I've seen my fair share of players saying "this server sucks"...

User avatar
TimSad
This is my homepage
This is my homepage
Posts: 754
Joined: Thu Jun 30, 2011 6:27 pm

Re: Server lag with specific maps?

Post by TimSad » Mon Dec 02, 2013 5:33 pm

Every server is having this issue with these problem maps. Like you, all the players on my server love to blame the server itself rather than the actual BF4 game server.
                                                Our NFO Battlefield Servers!
ImageImage
Image

K0NFUSION
New to forums
New to forums
Posts: 7
Joined: Mon Sep 13, 2010 1:05 am

Re: Server lag with specific maps?

Post by K0NFUSION » Mon Dec 02, 2013 5:44 pm

Thanks guys. It's reassuring to hear that it's a widespread problem, as selfish as that sounds. :) Fingers crossed the next update addresses these issues.
Image

Image

Image

User avatar
plasma
This is my homepage
This is my homepage
Posts: 85
Joined: Wed Oct 09, 2013 4:12 pm
Location: Atlanta,GA
Contact:

Re: Server lag with specific maps?

Post by plasma » Mon Dec 02, 2013 6:35 pm

wihgaming wrote: The sad thing is most players don't know that the lag is from the map. They blame the server. I've seen my fair share of players saying "this server sucks"...
I got tired of trying to defend the server, lol. No one seems to realize that these issues are game related and not server.

_Main
A regular
A regular
Posts: 33
Joined: Thu Nov 14, 2013 8:31 am

Re: Server lag with specific maps?

Post by _Main » Tue Dec 03, 2013 6:17 am

Only map my Players is reporting as laggy and what not is Seige of Shanghai :P so removed that one, other than this it all seems fine- to me atleast :P

Spyderspartan
A regular
A regular
Posts: 36
Joined: Sat Oct 29, 2011 5:04 pm

Re: Server lag with specific maps?

Post by Spyderspartan » Tue Dec 03, 2013 2:24 pm

We're getting rubberbanding on all the maps now. This is the worst I've seen it.

User avatar
Edge100x
Founder
Founder
Posts: 12311
Joined: Thu Apr 18, 2002 11:04 pm
Location: Seattle
Contact:

Re: Server lag with specific maps?

Post by Edge100x » Tue Dec 03, 2013 2:26 pm

Spyderspartan, that could be due to the R13 issue that I posted about. Does it go away after a server restart -- at least temporarily?

Spyderspartan
A regular
A regular
Posts: 36
Joined: Sat Oct 29, 2011 5:04 pm

Re: Server lag with specific maps?

Post by Spyderspartan » Tue Dec 03, 2013 2:49 pm

Edge100x wrote:Spyderspartan, that could be due to the R13 issue that I posted about. Does it go away after a server restart -- at least temporarily?
Trying it right now.

Spyderspartan
A regular
A regular
Posts: 36
Joined: Sat Oct 29, 2011 5:04 pm

Re: Server lag with specific maps?

Post by Spyderspartan » Wed Dec 04, 2013 5:38 am

It did go away temporarily after restarting.

stryfe
This is my homepage
This is my homepage
Posts: 175
Joined: Thu Nov 14, 2013 9:02 am

Re: Server lag with specific maps?

Post by stryfe » Sun Dec 08, 2013 12:00 pm

It happens to all of us, you can get through 1 round of the rotation then it starts after that. I've had to remove every map out of the rotation almost to have an enjoyable experience.

User avatar
markym
This is my homepage
This is my homepage
Posts: 125
Joined: Tue Oct 29, 2013 8:36 pm
Location: Oregon
Contact:

Re: Server lag with specific maps?

Post by markym » Mon Dec 09, 2013 10:14 am

At 64 slots our server has issues with MP_Naval (Paracel Storm) most of the time -- rubberbanding and hitching, it's awful. MP_Damage (Lancang Dam) is another problem map that will rubberband at high player slots and as well the same goes for MP_Resort (Hainan Resort). I've been running our server on all maps at 48-50 slots and then we don't seem to have any issues with those maps. It seems to me these problem maps have not been fully optimized for 64 player slots on CQ Large maps. I plan to reduce my slotting on next renewal as I'm paying for slots we can't really run unless I want to pull maps out that players like. Just another lovely broken issue that I haven't seen addressed in any of the 15 server updates or 3 client patches. In fact we had the same problem at 64 slots on the China Rising maps too ....rubberbanding and hitching on all players.

[WDT]TardFarmer
This is my homepage
This is my homepage
Posts: 106
Joined: Tue Nov 05, 2013 7:01 am

Re: Server lag with specific maps?

Post by [WDT]TardFarmer » Mon Dec 09, 2013 11:52 am

Any update on this since R15? I would like to be able to add back dam, storm, and resort. Currently at 64 players the maps are unplayable and the players say that the server sucks when it is in reality the crappy coding by EA/DICE

User avatar
Edge100x
Founder
Founder
Posts: 12311
Joined: Thu Apr 18, 2002 11:04 pm
Location: Seattle
Contact:

Re: Server lag with specific maps?

Post by Edge100x » Mon Dec 09, 2013 12:05 pm

[WDT]TardFarmer, DICE did not post anything in the changelog about server-side performance increases. They mentioned a client-side adjustment, so if the problem might be on the client end, it would be worth testing again.

Post Reply